Deset věcí, které byste měli vědět o půdě
(8.6.15)
Převážná část dnešní produkce potravin neřeší péči o půdu. Naopak půda je využívána tak, jako by se jednalo o neomezený zdroj. V důsledku toho je každým rokem 24 miliard tun půdy spláchnuto nebo odváto pryč z pozemků. Každý rok to odpovídá 3,4 tunám na každého člověka na této planetě. Stejně tak, jako podléhá erozi, je půda také degradována - ztrácí svou organickou hmotu a strukturu – v konečném důsledku se každým rokem 30.000.000 akrů určených k produkci potravin mění v poušť. Půda je důležitá nejen proto, že je zdrojem našich potravin, ale hraje také důležitou roli v regulaci klimatu, zajištění pitné vody a podpoře rostlinné a živočišné biodiverzity.
1. Přes 95% našich potravin závisí na půdě. Kvalita půdy ovlivňuje kvalitu potravin, zejména v souvislosti s významem stopových prvků, jako je selen a zinek, nehledě na souvislost s chutí.
2. Lžíce zdravé půdy může obsahovat více živých organismů, než je obyvatel planety. Čím je půda úrodnější, tím víc obsahuje živých organismů. Do těchto organismů patří bakterie, houby, stejně jako vyšší půdní organismy, kterými jsou například červi (hlístice), žížaly, mravenci. Všechny jsou důležité pro zdraví půdy.
3. Půda je směsí minerálů z hornin (45%), organického materiálu získaného rozkladem rostlinného a živočišného materiálu, jehož součástí jsou rovněž živé organismy (5%) – společně se vzduchem (25%) a vodou (25%). Průměrně trvá 500 let, než se vytvoří 1 palec půdy.
4. Půdy stále obsahují více uhlíku než atmosféra a lesy celého světa dohromady. Z toho důvodu hraje půda jednu z klíčových rolí v ochraně proti klimatickým změnám. Čím je půda zdravější, tím vice uhlíku poutá.
5. Organickou složku půdy tvoří z 50% uhlík. Zdravé půdy obsahují humus – tmavou stabilní organickou hmotu. Každý gram humusu dokáže zadržet 20x víc vody než je jeho vlastní váha, což umožňuje půdám s vysokým obsahem organického podílu chovat se jako houba, při silných deštích poutat vodu a v období sucha poskytovat rostlinám vláhu.
6. Pokud chceme zvýšit obsah humusu v půdě dodáním organického materiálu, je důležité jen nejprve kompostovat, aby v něm došlo k aerobnímu procesu, než se dodá do půdy.
7. Celosvětově více než 30 – 40% orné půdy ztratilo svůj organický podíl. Dobré hospodaření s travními porosty, které nejsou nadměrně spásány, obnovuje organickou složku.
8. Profesor John Crawford z Rothamsted Research poukázal na to, že při současném tempu degradace, nám zbývá půdy k produkci potravin na dalších 60 let. Degradace půdy v zemích s mírným podnebím je méně závažná než v některých částech světa, ovšem vědci z Sheffield University tvrdí, že i ve Velké Británii mají půdu pouze na dalších 100 sklizní při zachování současného tempa degradace.
9. Román Hrozny hněvu Johna Steinbecka je příběhem rodiny, která musela opustit svou půdu, a její členové se stali migranty kvůli erozi, ke které došlo ve 30. letech minulého století. Ničivá degradace půdy v „Dust Bowl“ byla způsobena neudržitelnými způsoby zemědělského hospodaření, především opakovaným pěstováním obilovin, především pšenice, které nahradily původní hluboce kořenící trávy. To vedlo v severní Americe a Kanadě k opuštění prérií třemi miliony farmářů.
10. Historie
ukazuje, že civilizace, jako byli Sumerové v Mezopotámii (první písemněně
doložená kultura na světě), která vzkvétala od roku 3000 př. Kr. a skončila
z důvodu nadměrného pěstování obilovin a zavlažování kvůli salinizaci půd
– hromadění soli ve svrchní části ornice, protože odpařování zabraňuje kořenům
přijímat minerály. Jak řekl prezident Spojených států Franklin D. Roosevelt –
„Národ, který ničí půdu, ničím sám sebe“.
Článek Elisabeth Winklerové byl
převzat s laskavým svolením Sustainable Food Trust (